De laurierkers, bekend om zijn glanzende groene bladeren en dichte groeiwijze, is een populaire keuze voor tuiniers die op zoek zijn naar een robuuste en altijdgroene haag of sierstruik. Of je nu kiest voor de Prunus Laurocerasus of de Prunus Lusitanica, het kweken van laurierkers vanaf een stek tot een volwassen struik is een lonende ervaring die met de juiste zorg relatief eenvoudig kan zijn.

De keuze van de juiste stek

De eerste stap in het kweken van laurierkers is het kiezen van een gezonde stek. Idealiter zoek je naar een jonge scheut met een paar bladeren en een lengte van ongeveer 15 tot 20 centimeter. De stek moet genomen worden van een gezonde ouderplant, bij voorkeur in het vroege voorjaar of late zomer. Gebruik een scherp en schoon mes of snoeischaar om de stek te nemen, en zorg ervoor dat je een stukje van de hoofdtak meeneemt, dit bevordert de wortelgroei.

Het wortelen van de stek

Eenmaal de stek genomen is, is het tijd om deze te laten wortelen. Dit kan in een pot met stek- of zaai-grond gebeuren. Dompel de snijkant van de stek in een wortelstimulerend hormoon voor je deze in de grond plaatst om de wortelvorming te bevorderen. De stek heeft een warme, vochtige omgeving nodig om wortels te ontwikkelen, dus dek de pot af met plastic of plaats deze in een propagator. Houd de grond vochtig maar niet doorweekt, en binnen enkele weken zou je tekenen van wortelvorming moeten zien.

De verzorging van jonge laurierkers

Zodra de stekken wortels hebben gevormd en nieuwe groei vertonen, is het belangrijk om ze de juiste verzorging te geven. Ze hebben voldoende licht nodig, maar vermijd directe, hete zon die het delicate loof kan verschroeien. Regelmatig water geven is essentieel, maar zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten door uitdroogt om overbewatering te voorkomen. Naarmate de planten groeien, kan het nodig zijn om ze over te potten in grotere containers om de wortelontwikkeling te ondersteunen. In deze fase is het ook een goed moment om te beginnen met regelmatige bemesting om een sterke groei te bevorderen.

Uitplanten en onderhoud van volwassen laurierkers

Wanneer de jonge laurierkers sterk genoeg is, kan deze uitgeplant worden op zijn definitieve plaats in de tuin. De Prunus Lusitanica, met zijn aantrekkelijke donkergroene bladeren, is bijzonder geschikt voor haagbeplanting maar doet het ook goed als solitaire struik. Zorg bij het uitplanten voor een goed voorbereide bodem en voldoende ruimte voor de plant om zich te ontwikkelen. De eerste paar jaar na het uitplanten is het van cruciaal belang om de laurierkers goed in de gaten te houden en regelmatig water te geven, vooral tijdens droge perioden.