Je houdt van bijen of je houdt niet van ze. Gelukkig beseffen steeds meer mensen dat bijen belangrijk zijn voor de bestuiving in de natuur en voor ons voedsel. Lijkt de bijenteelt je leuk en nuttig als vrijetijdsbesteding en wil je graag imker worden? Voor veel mensen is het werken met bijenvolken een passie. Toch kan je niet zomaar als imker beginnen door imkerkasten te kopen en een bijenvolk te huren. Uiteraard heb je een bijenkast, gereedschap en imkerkleding nodig, maar in de eerste plaats is vooral de juiste kennis belangrijk.

Het vak van imker leren

Om de kneepjes van het imkervak te leren, kan je op verschillende plekken deelnemen aan professionele cursussen voor beginners en gevorderden. Ook voor speciale onderwerpen, zoals het telen van je eigen koningin, het vlechten van een bijenkorf of bijengezondheid, zijn er leuke workshops. Hier geven ervaren imkers hun kennis door die ze gedurende lange tijd hebben opgebouwd. Denk bijvoorbeeld aan informatie over hoe je propolis kan oogsten of hoe je bijenwas kan verwerken. Ben je een beginner en is imker worden je droom, dan is een praktische cursus met de basiskennis over bijenhouden en bijenverzorging uiteraard een goed idee.

Een bijenkast in je achtertuin

Het is heel bijzonder om in je eigen achtertuin mee te maken hoe een bijenvolk zich in de verschillende seizoenen gedraagt. Het bijenvolk haal je bij een imker uit je eigen buurt, zodat de bijen al aan de omgeving zijn aangepast. Het is fascinerend om te zien hoe de honingbijen een goed team vormen, zelf hun eigen voedsel verzamelen en hier geen hulp bij nodig hebben. Daarnaast is het heel rustgevend om naar een bijenvolk te kijken en de bijen te horen zoemen. Als je in de bijenkast wil werken en de raten wilt inspecteren, dan heb je natuurlijk een imkerjas en handschoenen nodig. Je bijenkast plaats je bij voorkeur op een verhoging, zodat er geen contact is met een vochtige bodem.

Bezoek een imkerij

Wie interesse heeft in bijenvolken en imker wil worden, kan het beste een imker in de buurt bezoeken. Een van de imkerijen waar je terecht kan voor de inkoop en verhuur van bijenvolken, is imkerij Het Honingmagazijn, gevestigd in Rhenen en Epe. Ook geven de medewerkers cursussen die ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk kennis van het bijenhouden verwerft en je hobby met plezier kan uitoefenen. Wie weet kan je na een tijdje zelfs leren hoe je je eigen honing of honingwijn moet maken!