Voorbereiding is het halve werk, en dat geldt ook voor een bezoekje aan het bos. Een middagje wandelen in het bos kent vele voordelen: het is goed voor je fysieke gezondheid en ook om mentaal tot rust te komen. Daarnaast kun je genieten van de planten en dieren om je heen. Heerlijk! Maar… Dan moet je wel de juiste uitrusting bij je hebben. Niemand wordt immers vrolijk van sjokken door de modder, doorweekt van de honger, rammelend van de honger. Om dit te voorkomen is het verstandig om je goed voor te bereiden, en precies daar kan dit lijstje je bij helpen. Daar gaan we!

Stevige schoenen of hoge laarzen

Je gaat niet naar het bos om stil te zitten, maar om lekker rond te wandelen. Precies daarom is je schoeisel het belangrijkste onderdeel van je outfit. Met witte sneakers door de modder lopen is geen succes. Zorg daarom voor stevige wandelschoenen, of liever nog laarzen met goede ondersteuning. Denk bijvoorbeeld aan een mooi paar Dubarry laarzen. Deze warme laarzen zijn waterdicht en hebben een stevige zool, zodat je er de hele dag op kunt lopen. Wel zo prettig.

Een jas die past bij het weer

Als je een paar stevige laarzen aan je voeten hebt, is het belangrijk om na te denken over wat voor jas je aan trekt. Is het een mooie herfstdag maar zou het wel een kunnen gaan regenen? Kies dan voor een luchtig Gore-Tex jack. Op een rustige winterdag kies je liever voor een gewatteerde winterjas. Een jas die past bij de weersomstandigheden helpt je om warm en droog te blijven, maar tegelijkertijd niet oververhit te raken. Even het weer checken dus voor je gaat.

Voldoende eten en drinken

Wandelen in het bos kan een intensieve activiteit zijn en je zult waarschijnlijk behoorlijk wat calorieën verbranden. Het is daarom belangrijk om voldoende voedsel en drinken bij je te hebben om energie op te doen en gehydrateerd te blijven. Zorg er dus voor dat je in ieder geval voldoende water (ook als het koud is, niet alleen in de zomer) en eten meeneemt. Daarnaast is het slim om wat snacks in je jaszakken te stoppen. Denk aan een gezonde reep of een zakje noten. Zo blijft je energie goed op peil. Even iets halen bij de AH to-go zit er in het bos tenslotte niet bij!

Tot slot: veiligheidsspullen

Toegegeven, in Nederland kennen we geen grote uitgestrekte bossen. In geval van nood is hulp dus altijd dichtbij. Toch kan het verstandig zijn om wat eerste hulp spullen mee te nemen, zeker als je dit artikel leest voor een bezoekje aan een bos in het buitenland. Een ongeluk zit in de buitenlucht in een klein hoekje. Denk dus aan een EHBO kit, een tekentang, en eventueel een kaart en kompas. Zo kun je bij een verwonding eerste hulp bieden en altijd de weg naar huis vinden, ook als je telefoon is uitgevallen of kwijt is geraakt.

Alle spullen verzameld? Goed zo! Klap dan snel je laptop dicht en ga genieten van het bos.