Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun huis te isoleren, maar waarom? In dit blogartikel leggen we uit waarom het isoleren van je huis – niet alleen tegen warmte en koude, maar ook tegen geluid – zo’n goed idee is en hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Je huis isoleren kan op verschillende manieren

Er zijn tal van manieren waarop je je huis beter kan isoleren. Zo kun je ervoor kiezen om de muren beter te isoleren, de vloer, het dak, noem maar op. Doorgaans isoleren de meeste mensen in het kader van duurzaamheid en een lagere energierekening, maar daarnaast zijn er ook mensen die specifiek isolatie aanbrengen om te voorkomen dat geluid binnenkomt.

Soorten isolatiematerialen

Naast bovenstaande opties met betrekking tot de plek (wand, dak, vloer, et cetera) en het doel (koude of geluid buitenhouden) van de isolatie, zijn er ook veel verschillende mogelijkheden op gebied van isolatiematerialen. Denk hierbij aan houtwol, katoen, schapenwol, hennep, cellulose, grasvezel, kurk, mineraal en vlas. Welk isolatiemateriaal in jouw specifieke situatie uitkomst biedt hangt af van het beoogde doel, je budget en de woning zelf.

De voordelen van isoleren

De voordelen van je huis isoleren spreken voor zich:

Isoleren tegen geluid?

Zoals reeds benadrukt kiezen sommige mensen bewust voor geluidsisolatie. Op deze manier hopen zij het geluidsoverlast, bijvoorbeeld van een drukke weg, spoorlijn of luidruchtige buren, te verminderen. Een bijkomend voordeel is dat ‘normale’ isolatie ook een geluidswerende werking heeft en dat isolatie specifiek voor geluid ook bescherming biedt tegen winterkoude en zomerhitte.

Duurzame isolatiematerialen

Steeds meer aannemers, isolatiebedrijven en doe-het-zelvers maken gebruik van duurzame isolatiematerialen. Een voorbeeld van een dergelijk bedrijf is Eco-bouwmaterialen, een eco-bouwmarkt die gespecialiseerd is in ecologische, natuurlijke, biobased en duurzame bouw- en isolatiematerialen. Hiernaast zijn er ook diverse andere bedrijven die alleen maar met duurzame materialen werken.